FRANKFURT’LU OTTO HAHN‘IN ÖDÜLÜ MİKROKOZMOZ HARİTACISININ OLDU

Frankfurt doğumlu ünlü bilim adamı Otto Hahn adına, Frankfurt‘ta verilen bilim ödülü çekirdek fizik alanında dünyanın en parlak bilim insanlarından Klaus Blaum’a verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.

Almanya‘nın en önemli bilim ödüllerinden „Otto Hahn Madalyası“ nükleer fizik (ya da çekirdek fiziği) alanında dünyanın önde gelen bilim adamlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi.
Geçtiğimiz yıl ortasından itibaren Max-Planck Toplumu’nun (MPG / Tam adı: Bilimsel Araştırmalara Destek İçin Max-Planck Toplumu Derneği) başkan yardımcısı olan Blaum’a madalya ve beratı Frankfurt’ta, St. Paul Klisesi’nde (Paulskirsche) törenle takdim edildi. Bilim çevrelerinden „mikrokozmozun haritacısı“ olarak bilinen Baum’a övgü konuşması (laudasyo) Heidelberg Üniversitesi’nden nükleer fizikçi Prof. Dr. Johanna Stachel tarafından yapıldı. Blaum, törenden sonra Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nin altın defterini de imzaladı.
Alman Fizikçiler Toplumu (DPG) ve Alman Kimyacılar Toplumu (GDCh) tarafından, fizik, kimya ve uygulamalı mühendislik bilimleri alanında, üstün bilimsel çalışmaları onere etmek amacıyla verilen Max-Planck Ödülü, madalya ve beratla birlikte verilen 50 bin eurodan oluşuyor.
Genç yaşına rağmen tüm dünyada „hassas fizik“ ve „ölçüm teknikleri“ alanında en üretken, çalışmaları en fazla kaynak gösterilen bilim insanları arasında yer alan Klaus Blaum, Max-Planck Enstitüsü’nün Heidelberg’deki Çekirdek Fiziği Enstitüsü’nün direktörlüğünü yürütüyor ve Heidelberg Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.
Evrenin başlangıcı olarak kabul edilen büyük patlamanın ardından günümüzdeki maddelerin oluşumunu anlamaya çalışan „madde-antimadde asimetrisi“ alanında çalışan, üniversite öğretim üyesi olarak elde ettiği sonuçları akademik dünyaya aktarmaya da özen gösteren Prof. Blaum’un çalışmaları meslektaşlarınca „Exotik parçacıklar ve durumlar araştırması“ olarak tanımlanıyor.
Blaum’un çalışmalarında elde ettiği bulguların kimyasal araştırmalara da önemli katkıları olduğu belirtiliyor. Parlak fikirleri ve olağanüstü yetkinlik gerektiren deneyleriyle nükleer, çekirdek ve hızlandırıcı fiziği alanlarında iddialı yeni teknikler geliştiren Blaum, bir dönem de CERN’de (Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi) çalışmıştı.
Adına ödül verilen Otto Hahn (1879-1968), Almanya’da radyoaktivite ve nükleer fizik alanındaki çalışmaların öncülerinden. Frankfurt doğumlu olan, 1944 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Otto Hahn, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombasının atılmasının ardından büyük devletler tarafından sürdürülen nükleer silahlanma yarışının önde gelen muhalifleri arasında yer aldı. Otto Hahn’ın adını taşıyan ödül, iki yılda bir, doğduğu şehir olan Frankfurt’ta, Almanya’da saygın ödüller ve demokrasiyle ilgili önemli toplantılar için kullanılan Paulskische’de düzenlenen bir törenle veriliyor.

Klaus Blaum’a ödülü Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Bilim Encümeni Ina Hartwig tarafından verildi.

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*