HİLİME ARSLANER, FRANKFURT‘UN BİRİNCİ VATANDAŞI

Avrupa‘nın en önemli metropollerinden Frankfurt‘un İl Genel Meclisi‘ninin başkanlığına Yeşiller partisinden Hilime Arslaner getiriliyor. Çokkültürlü Frankfurt‘un en önemli yerel kurulunu yönetecek olan Arslaner, böylece „Frankfurt‘un birinci vatandaşı“ ünvanını alacak.

Yeşiller partisi üyelerinden Hilime Arslaner, Avrupa‘nın önde gelen metropollerinden Frankfurt‘un „birinci vatandaşı“ olacak. 10 yıldır Frankfurt Büyükşehir Genel Meclisi üyesi olan Arslaner, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen yerel seçimde en fazla oy alan partisinin meclis grubu tarafından oy birliğiyle „İl Genel Meclisi Başkanlığı“na aday gösterildi. Arslaner‘in önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek meclis toplantısında bu göreve resmen seçilmesi bekleniyor.

Böylece sadece 1960‘lardan sonraki işgücü göçü nedeniyle değil, önemli bir uluslararası ticaret, fuar ve ulaşım merkezi olduğu için yüzyıllardır „çok kültürlü“ bir göç kenti olan Frankfurt‘ta yerel parlamentonun başına ilk kez göçmen kökenli bir halk temsilcisi geçerek, kentin „birinci vatandaşı“ ünvanını üstlenecek.

1960‘lı yıllarda çalışmak üzere Almanya‘ya gelen babası 1976‘da Türkiye‘deki eşi ve çocuklarını yanına aldığında beş yaşında olan Arslaner, ondan sonraki yaşamının büyük bölümünü Frankfurt’ta geçirdi. Heidelberg Üniversitesi‘nde ekonomi öğrenimini bitirdikten sonra bir süre İstanbul ve Stuttgart‘ta yaşayan Arslaner, 10 yıl önce üyesi olduğu Yeşiller partisinden Frankfurt İl Genel Meclisi‘ne seçilmişti.

Partisi tarafından Meclis Başkanlığı‘na aday gösterildikten sonra bir açıklama yapan Arslaner, „Biz Yeşiller‘in Frankfurt‘ta ilk kez bu önemli makamı devralma olanağını bulmasının ardından, meclis grubunun bu görevi bana vermek istemesinden çok memnunum. Mesleki ve siyasal birikimlerimle bu görevi yerine getirmeye hazırım. Nüfusunun yüzde 54‘ü göçmen kökenli olan bir kentte, İl Genel Meclis Başkanlığı‘na bir göçmenin getirilmesi Frankfurt‘a çok yakışacak“ dedi.

Açıklamasında Frankfurt‘taki göçmenlere seslenen Arslaner, „Almanya‘daki yaşamın zorlukları var, ama bunun yanında bir çok olanaklar da var. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Partilerde, veli temsilciliklerinde ya da derneklerde, nerede olursa olsun, tüm siyasal, sosyal süreçlere aktif olarak katılın. Bu katkılar çok önemli. Ortak başarılarımız, hepimiz için daha fazla demokrasi hedefini güçlendirecektir“ dedi.
Hessen eyaletinde 14 Mart‘ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde Yeşiller partisi, Frankfurt‘ta en çok oyu alarak (yaklaşık yüzde 25) seçimin galibi olmuştu. İlk Genel Meclisi‘ndeki 93 koltuğun 23‘ünü kazanan Yeşiller, belediye yönetimini oluşturmak için diğer partilerle koalisyon görüşmelerini sürdürüyor. Meclis‘teki koltuk dağılımına göre Yeşiller, üç ya da dört partinin yeraldığı bir koaliyonun büyük ortağı olarak, önümüzdeki beş yıllık dönemde Frankfurt‘u yöneten en büyük güç olacak. Edinilen bilgilere göre Yeşiller partisi, SPD, FDP ve Volt partisi arasındaki görüşmelere öncelik veriyor. Bu görüşmelerden sonra oluşturulacak koalisyon, görevinde üç yıl süresi daha olan „Türklerin eniştesi“ olarak bilinen Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann‘la birlikte Frankfurt yerel yönetimini oluşturacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*