SEÇİM KAMPANYASINA KÜLTÜRLERARASI KÖPRÜ KURARAK BAŞLADI

Frankfurt yakınlarındaki Oberursel’daki belediye başkanlığı seçiminin tek kadın adayı Antje Runge, göç kökenli seçmenlerine daha kolay ulaşabilmek için Taunus bölgesindeki Türkiye kökenli sosyal demokratlarla biraraya geldi.

Almanya’nın en büyük eyaletlerinden Hessen’de gelecek yıl mart ayında yerel seçimler var. Bu seçimlerde bölge meclislerinden (Kreistag), il genel meclislerine (Stadtverordnetenversamlung) ve mahalle konseylerine (Ortsbeirat) tüm yerel yönetim birimleri yeniden seçilecek. 14 Mart pazar günü eyaletin aralarında Frankfurt yakınlarındaki Oberursel’in de yer aldığı bazı kentlerinde, yerel yönetim birimlerine paralel olarak belediye başkanları seçilecek.

Hessen’de belediye başkanları altı yıllığına seçiliyor ve bu seçimlerin tarihleri yerel seçimlerden bağımsız olarak belirleniyor. Oberursel’da olduğu gibi bu seçimlerin yerel seçimlerle aynı güne çakışması bir tesadüf.

Burada altı yıl önce gerçekleştirilen seçimde halen görevde olan sosyal demokrat Başkan Hans-Georg Brum, daha önceki iki seçimdeki gibi Hristiyan demokrat rakibini büyük oranda geride bırakarak seçilmişti. Çok önceden üçüncü görev döneminden sonra başkanlığı bırakacağını açıklayan Brum’un yeniden aday olmaması, önümüzdeki seçimleri her zamankinden daha heyecanlı bir hale getirdi.
Seçimin yarışının esas olarak sosyal demokrat, yeşil ve Hristiyan demokrat adaylar arasında geçmesi bekleniyor. Adayların hepsinin de yerel yönetim tecrübesi var. Hristiyan demokratlar ve Yeşiller’in adayları uzun yıllar Oberursel Belediyesi’nde üst düzey görevde bulunan isimler. Sosyal demokratların adayı Antje Runge de 20 yıldır Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’ndeki çeşitli birimlerde üst düzey yönetici olarak çalıştı. Son yıllarda da Çok Kültürlülük Dairesi bünyesindeki Kültürel Eğitim Bölümü’nün yöneticiliğini yapıyor.
Aynı zamanda seçime katılan tek kadın aday olan Runge, partisi SPD’nin (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) Oberursel örgütünün başkanı.
Seçim programında “kültürlerarası köprü” vurgusuyla dikkat çeken Runge, bu alandaki derin birikimiyle diğer adaylardan ayrılıyor. Birikimleri, hem bu alandaki bilgi ve deneyimlerine, hem de 30 yıldır yaşadığı Oberursel’deki çeşitli sosyal ve kültürel çalışmalarına dayanıyor.

Partisinin politikalarını da eleştirel bir duruşla takip ediyor. Almanya’nın sığınmacı politikasının yeniden belirlendiği dönemde, sığınmacıların geldiği bazı ülkelerin “güvenilir” ilan edilmesine onay veren partisini protesto için üyelikten istifa etmiş. Daha sonra yeniden parti üyesi olmuş. Göçmenlerin topluma entegrasyonunun eşit haklar temelinde gerçekleşeceğine içtenlikle inanan bir sosyal demokrat.
Oberursel Belediye Başkanlığı için seçim kampanyasını kısa bir süre önce başlatan Runge’nin ilk yaptığı şeylerden biri de “kültürlerarası köprü” alanında bir adım atmak oldu ve seçim bölgesindeki Türkiye kökenli göçmenlere daha iyi ulaşabilmek için kolları sıvadı.
İlk olarak da Hochtaunus bölgesinde örgütlü CHP’lilerle biraraya geldi ve onların desteğini istedi. Runge ve SPD üyeleriyle parti bürosunda biraraya gelen CHP’liler, koronavirüs salgını koşullarında gerçekleştirilebilecek etkinlikler ve tanıtım faaliyetleri üzerine görüş alışverişinde bulundular.

“Mit mir regiert das Wir!” (“Benimle, yönetim Biz’de olacak!” olarak Türkçeleştirebiliriz) sloganıyla kampanyasını yürüten Runge, kentte yaşayan Türkiye kökenli göçmenleri daha yakından tanımak, sorunları, yerel yönetimlerden beklentilerini daha iyi anlayabilmek üzere özel toplantılar düzenlemeye, ev ziyaretleri yapmaya hazır olduğunu söyledi. Hem bölgedeki göçmen kökenlilere daha kolay ulaşabilmek için seçim broşürlerini başta Türkçe olmak üzere çeşitli dillerde de hazırlama kararında olan Runge, bunun aynı zamanda göçmenlerin kendi dillerini yaşama, yaşatma hakkına saygının bir gereği olarak gördüğünü vurguladı.

Toplantıya Oberursel, Bad Homburg ve Steinbach gibi Hochtaunus bölgesine bağlı kent ve kasabalardan katılan CHP’liler, Runge’nin kendilerine yönelik davetinden memnun kaldıklarını, çalışmalarına zaman zaman bizzat katılarak destek vereceklerini, Türkiye kökenli seçmenlerin mektupla oy kullanmak ya da seçim günü bizzat sandık başına giderek sürece aktif katılımı için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye hazır olduklarını söylediler. “Türkiye kökenli sosyal demokratlar olarak elbette sosyal demokrat bir adayı ve sosyal demokrasiyi destekleyeceğiz” diyen CHP’liler, bunun yaşadıkları toplumdaki siyasal ve sosyal yaşama aktif katılım için görev olarak gördüklerini vurguladılar.

1990 yılından bu yana Oberursel’de yaşayan Runge, uzun süredir kentin sosyal ve kültürel yaşamına aktif olarak katılan bir kişi. 2018 yılında SPD’nin Oberursel örgütlenmesinin başına seçilen Runge, 20 yıldır Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyor. Son yıllarda Çok Kültürlülük Dairesi’nde çalışan Runge, bir süredir bu daire bünyesindeki Kültürel Eğitim Bölümü’nü yönetiyor. 50 yaşındaki Runge, evli ve yetişkin iki çocuk annesi.

(Gürsel Köksal – 6 Ekim 2020 – www.egazete.de‘den)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*