HEDEF MODERN BİR VATANDAŞLIK HUKUKU

Almanya‘da yeni seçilen göçmen kökenli federal milletvekillerinin sayısının bir önceki döneme göre çok fazla olması, vatandaşlık hukukunda reform beklentilerini yeniden gündeme getirdi.

SPD‘den (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) Hessen Eyalet Milletvekili ve partisinin Entegrasyon Politikaları Sözcüsü Turgut Yüksel, Güney Hessen teşkilatı içindeki Göç ve Çeşitlilik Çalışma Grubu‘nun Başkanı Halima Gutale‘yle birlikte yaptığı basın açıklamasında göçmen kökenli milletvekillerinin göç, iklim krizi, dijitalleşme, katılım, ırkçılık, ayrımcılık ve sağ törerle mücadele gibi çağımızın önemli konularına ağırlık vereceklerinden emin olduklarını kaydettiler.

Yüksel ve Gutale, „Federal Meclis‘e seçilen tüm SPD adaylarını kutluyor, özellikle de onlar arasında göçmen kökenli 35 federal milletvekilinin yer almasına da özellikle seviniyoruz. Tüm toplum içindeki göçmen kökenlilerin payının artması gibi, milletvekilleri arasındaki göçmen kökenlilerinin oranı da artıyor. Bu sevindirici bir gelişme“ dediler.

Modern bir vatandaşlık, katılım ve entegrasyon yasasına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken iki sosyal demokrat politikacının bu konudaki açıklaması ise şöyle: „Günümüzün sorunlarını çözecek ilerici bir koalisyonu savunuyoruz. Vatandaşlık hukukunda reform ve kamu sektörünün çok kültürlülüğe açılması bu sorunlar arasında yer alıyor. Modern bir vatandaşlık yasası çoklu vatandaşlık seçeneğini de içerir ve vatandaşlık işlemlerindeki engelleri ortadan kaldırır. Şans eşitliğinin sağlanması açısından, azınlıkların da kamu işyerlerinde çalışmasını öngören, tüm çalışanların mesleki gelişim ve yükselme açısından eşit koşullara sahip olmasına özen gösterilmelidir. Bu yüzden kamu kuruluşlarına çok kültürlü açılım yükümlülüğü getiren bir katılım ve entegrasyon yasasına ihtiyacımız var.“

Almanya’nın 21’nci dönem Federal Meclis’indeki (Bundestag) toplam milletvekili sayısı bir önceki döneme göre artarken (709’dan 735’e), göçmen kökenli milletvekillerinin oranı yükseldi. Çoğunluğu SPD, Yeşiller ve Sol Parti saflarında olmak üzere yeni mecliste göçmen kökenli 83 milletvekili (yüzde 11). Göçmenlerin Almanya’nın toplam nüfusu içindeki oranıyla (yüzde 26) karşılaştırıldığında bu sayı yine de düşük, ancak önceki mecliseki göçmen kökenli milletvekili sayısına (58) göre bir ilerleme sözkonusu. Bu konuda en ileri durumda olan Sol Parti‘deki milletvekillerinin dörte biri göçmen kökenli.

Yeni vekillerin 19‘u Türkiye kökenli göçmenlerden. Bunlar arasında Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Aydan Özoğuz, Sevim Dağdelen, Filiz Polat, Metin Hakverdi, Cansel Kızıltepe, Gülisten Yüksel gibi üstüste en az üç kez seçilen vekiller yer alıyor.
Bu vekillerden bazıları önümüzdeki dönemde meclis başkanlığı (Aydan Özoğuz) ve bakanlık (Cem Özdemir, Serap Güler) gibi görevler için konuşulan politikacılardan. Bu arada geçtiğimiz dönem Federal Meclis‘e seçilen, ancak bu arada Baden Württemberg eyalet hükümetine Maliye Bakanı olarak yer değiştiren Yeşil politikacı Danyal Bayaz‘ın adının da Almanya‘daki ilk Türkiye kökenli eyalet başbakanlığına ilişkin tartışmalarda gündeme geldiği öğrenildi. Bu eyaletin 73 yaşındaki mevcut başbakanı Kretschmann‘ın 37 yaşındaki Bayaz‘ı bu amaçla Berlin‘den Stuttgart‘a davet ettiği ileri sürülüyor.

Bir bölümü direk aday olarak, çoğunluğu da eyalet listeleri üzerinden seçilen Türkiye kökenli milletvekilleri şöyle:
SPD: Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Hakan Demir, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel, Nezahat Baradari, Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Mehmet Ali Takış.
Yeşiller: Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Canan Bayram, Filiz Polat, Melis Sekmen,
Sol Parti: Sevim Dağdelen, Ateş Gürpınar, Gökay Akbulut
CDU: Serap Güler

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*